Hur man går live på Instagram

Skapade 30 mars, 2024
gå live instagram

Instagram Live är en kraftfull funktion som låter dig få kontakt med din publik i realtid genom livestreaming av video. Oavsett om du är en företagsägare, innehållsskapare eller helt enkelt en individ som vill dela dina erfarenheter, kan en livesändning på Instagram hjälpa dig att engagera dig med dina följare på en djupare nivå.

Fördelar med att gå live på Instagram

Det finns många fördelar med att gå live på Instagram. Först och främst ger det ett autentiskt och oredigerat sätt att få kontakt med din publik. Till skillnad från förinspelade videor låter Instagram Live dig interagera med dina tittare i realtid, svara på deras frågor och ta itu med deras kommentarer när de kommer in.

Att gå live på Instagram hjälper dessutom till att öka din synlighet på plattformen. När du startar en livevideo får dina följare ett meddelande, vilket ökar sannolikheten att de kommer att ställa in. Dessutom visas Instagram Live-videor ofta längst fram i Stories-flödet, vilket ger dig möjlighet att nå en bredare publik.

En annan fördel med att gå live på Instagram är möjligheten att återanvända ditt innehåll. När din livevideo är slut har du möjlighet att spara den i din profil eller ladda ner den för framtida användning. Det betyder att även de som missade livesändningen kan se den vid ett senare tillfälle, vilket förlänger livslängden på ditt innehåll.

Krav för att gå live på Instagram

Innan du kan gå live på Instagram finns det några krav att tänka på. Se först till att du har en stabil internetanslutning. En stark Wi-Fi-signal eller en tillförlitlig dataplan är avgörande för att förhindra eventuella avbrott under din livesession.

För det andra måste du ha ett Instagram-konto. Om du inte redan har ett kan du enkelt skapa ett konto genom att ladda ner Instagram-appen på din mobila enhet och följa registreringsprocessen.

Slutligen måste ditt konto följa Instagrams riktlinjer för communityn. Det betyder att du bör avstå från att dela innehåll som bryter mot Instagrams policyer, såsom explicit eller skadligt material.

Hur man går live på Instagram

Att gå live på Instagram är en enkel process. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att komma igång:

 1. Öppna Instagram-appen på din mobila enhet och logga in på ditt konto.
 2. Tryck på kameraikonen i det övre vänstra hörnet av skärmen, eller svep åt höger från ditt flöde för att komma åt kameran.
 3. När du är på kameraskärmen sveper du åt vänster för att välja alternativet "Live".
 4. Anpassa dina livevideoinställningar genom att lägga till en titel som fångar essensen av din sändning och välj lämpliga sekretessinställningar. Du kan välja att bara gå live för dina följare eller låta alla på Instagram gå med i din livesession.
 5. När du är redo att starta din livevideo trycker du på knappen "Sänd live". Instagram kommer att börja en nedräkning från tre, vilket ger dig ett ögonblick att förbereda dig.
 6. När du är live kan du interagera med dina tittare genom kommentarer och reaktioner. Uppmuntra din publik att ställa frågor och engagera sig i ditt innehåll.
 7. När du är redo att avsluta din livevideo trycker du bara på knappen "Avsluta". Instagram ger dig möjligheten att spara din video på din kamerarulle eller slänga den.

Sänds live på Instagram Stories

Förutom att gå live på ditt Instagram-flöde kan du också gå live på Instagram Stories. Den här funktionen låter dig dela livevideor med dina följare som försvinner efter 24 timmar.

Följ dessa steg för att gå live på Instagram Stories:

 1. Öppna Instagram-appen och svep åt höger från ditt flöde för att komma åt kameran.
 2. Svep åt vänster för att välja alternativet "Live".
 3. Anpassa dina livevideoinställningar, som att lägga till en titel och välja lämpliga sekretessinställningar.
 4. Tryck på knappen "Gå live" för att starta din livevideo.
 5. Interagera med din publik genom kommentarer och reaktioner, precis som i en vanlig Instagram Live-session.
 6. När din livevideo tar slut försvinner den automatiskt från avsnittet Berättelser.

Tips för en framgångsrik Instagram Live-session

För att få ut det mesta av din Instagram Live-session, överväg att implementera dessa tips:

 1. Planera ditt innehåll i förväg. Beskriv de viktigaste ämnena du vill ta upp och förbered alla visuella hjälpmedel eller rekvisita du kan behöva.
 2. Marknadsför din livesession i förväg. Använd ditt Instagram-flöde, berättelser och andra sociala medieplattformar för att skapa förväntan och meddela dina följare om den kommande sändningen.
 3. Engagera dig med din publik. Svara på kommentarer och frågor i realtid för att få dina tittare att känna sig värdefulla och hörda.
 4. Experimentera med olika typer av innehåll. Var inte rädd för att prova olika format, som intervjuer, frågestunder eller glimtar bakom kulisserna.
 5. Var dig själv och ha kul. Autenticitet är nyckeln till att få kontakt med din publik, så låt din personlighet skina igenom.
gå live instagram

Marknadsför din Instagram Live-session

För att säkerställa en framgångsrik Instagram Live-session är det avgörande att marknadsföra det effektivt. Här är några strategier som hjälper dig att skapa buzz och maximera dina tittare:

 1. Skapa iögonfallande grafik eller videor för att presentera din livesession. Använd uppseendeväckande bildtexter och hashtags för att öka synligheten.
 2. Samarbeta med andra influencers eller varumärken i din nisch. Att vara värd för en livesession kan hjälpa er att träffa varandras publik och nå en bredare pool av potentiella tittare.
 3. Utnyttja dina befintliga sociala medieplattformar. Korsmarknadsför din Instagram Live-session på andra kanaler som Facebook, Twitter och YouTube för att utöka din räckvidd.
 4. Använd Instagrams funktioner. Dra nytta av Stories, IGTV och Explore-sidan för att reta din livesession och driva trafik till din profil.
 5. Engagera din publik innan livesessionen.
 6. Svara på kommentarer på dina inlägg, svara på direktmeddelanden och skapa spänning inför sändningen.

Felsökning av vanliga problem under en Instagram Live-session


Även om det är en relativt smidig process att gå live på Instagram, kan du stöta på några utmaningar på vägen. Här är några vanliga problem och hur du felsöker dem:

Dålig internetanslutning: Om din livevideo släpar efter eller fryser, försök att flytta närmare din Wi-Fi-router eller byta till ett mer stabilt datanätverk.

Ljudproblem: Om dina tittare har svårt att höra dig, kontrollera att din mikrofon inte är täckt eller blockerad. Du kan också prova att använda hörlurar med inbyggd mikrofon för bättre ljudkvalitet.

Lågt tittarsengagemang: Om du inte får många kommentarer eller reaktioner under din livesession, uppmuntra dina tittare att delta genom att ställa frågor eller göra omröstningar.

Appen kraschar: Om Instagram-appen kraschar under din livevideo, öppna den snabbt igen och återuppta sändningen. Dina tittare kommer att kunna gå med i livesessionen igen.

Slutsats

Instagram Live är ett värdefullt verktyg för att få kontakt med din publik i realtid och visa upp ditt autentiska jag. Genom att följa stegen som beskrivs i den här guiden och implementera de medföljande tipsen kommer du att vara på god väg att hålla framgångsrika livesessioner på Instagram. Så fortsätt, tryck på knappen "Sänd live" och börja interagera med dina följare som aldrig förr!

För att gå live på Instagram, öppna appen, tryck på kameraikonen, svep åt vänster för att välja alternativet "Live", anpassa dina inställningar och tryck på knappen "Gå live".

För att gå live på Instagram Story, svep åt höger från ditt flöde för att komma åt kameran, svep åt vänster för att välja alternativet "Live", anpassa dina inställningar och tryck på knappen "Gå live".

Instagram Live är tillgängligt för alla användare, oavsett antal följare. Du behöver dock minst 1000 följare för att lägga till en länk till dina Instagram Stories, vilket kan vara användbart för att marknadsföra dina livesessioner.